Skip to main content

Aksjer: bør man stole på meglernes anbefalinger?

Markedsanalytikere og meglere gir viktig og nyttig informasjon om aksjer for investorer i dagens marked og investorer bør ta deres anbefalinger på alvor siden analytikernes aksjeanbefalinger i seg selv kan påvirke kursen på en aksje betydelig.

Som en tommelfingerregel bør man likevel ikke utelukkende stole på disse anbefalingene når man foretar sine investeringsbeslutninger. Man bør ha forståelse for at visse interessekonflikter kan eksistere noe som gjør at man bør være skeptisk til aksje-analytikeres objektivitet og uavhengighet.

Bør man stole på anbefalinger fra megler og analytikere?

Den følgende teksten vil presentere noen av de potensielle interessekonfliktene analytikere og meglere kan møte når de anbefaler aksjer:

Når selskaper utsteder verdipapirer henvender de seg ofte til analytikere og meglere for hjelp og assistanse. Vanligvis spiller analytikere og meglere en betydelig rolle i denne prosessen, de hjelper til med analyse av selskapet og bidrar til å forme aksjeavtalen. Dermed har analytikere og meglere en betydelig interesse i å sikre at hele prosessen og utstedelsen blir vellykket. Positive anbefalinger og analyser kan medvirke til og oppnå dette når et selskap utsteder nye aksjer.

Naturligvis vil selskapene gjerne ha en gunstig analyse. Således kan en ugunstig analyse føre til at at selskapet ser seg om etter en annen aksjeanalytiker for fremtidige utstedelser og tjenester og dette vanskeliggjør en objektiv fremstilling av anbefalte aksjer og analytikernes arbeid med å etablere lukrative, langsiktige kundeforhold til det aktuelle selskapet.

Vanligvis tar ikke markedsanalytikerne betalt for analyserapporten i seg selv. Imidlertid kan en positiv rapport generere mer kjøp og salg av bestemte verdipapirer og anbefalte aksjer og hjelpe markedsanalytikere å tjene mer penger indirekte, blant annet som følge av provisjonsordninger på bestemte aksjer.

Hvis markedsanalytikere, eller andre ansatte i meglerbyrået selv eier betydelige posisjoner i selskapet man utfører tjenester for, kan også dette også medføre press mot å produsere en positiv analyse og komme med positive anbefalinger på en aksje.

Anbefalte aksjer?
For å konkludere, det faktum at megler og analytikere, eller firmaet de jobber for, kan møte på interessekonflikter trenger ikke nødvendigvis bety at anbefalingene de kommer med er feilaktige, men dette er likevel en risiko. Man bør derfor være klar over at slike interessekonflikter forekommer og man bør derfor ikke stole blindt på anbefalinger fra markedsanalytikere og meglere når man gjør sine investeringsbeslutninger. Istedet for å basere seg kun på anbefalinger fra meglere å analytikere bør man gjøreen selvstendig grundig analyse på egen hånd før man bestemmer seg for å investere i anbefalte aksjer, for eksempel ved å lese selskapenes prospekter samt kvartals-og årsrapporter.

Comments

Popular posts from this blog

Hvordan tjene gode penger på aksjer

Det å tjene penger krever arbeid - selv i aksjemarkedet. De mest vellykkede investorene ble ikke rike over natten, disse har som regel tilegnet seg mye kunnskap og erfaring over lengre tid, er ofte høyt utdannede og bruker mye tid og krefter på og samle informasjon fra en rekke kilder. De hopper ikke inn i aksjemarkedet uforberedt kun basert på populære trender. Som ansvarlig privat investor i aksjemarkedet må man ta vurderinger selv og først og fremst stole på sin egen dømmekraft fremfor å ta råd fra aksjeanalytikere og andre såkalte eksperter som figurerer i media for god fisk, disse opptrer ofte mer som selgere enn som rådgivere. Tjen penger på kunnskap For å kunne ta gode investeringsbeslutninger må man tilegne seg grunnleggende kunnskap om hvordan aksjemarkedet fungererer og dette kan være en lang og tung læreprosess for mange. Du trodde kanskje at det var mulig å tjene raske penger på aksjer ved minimal innsats og liten risiko. Man hører jo rett som det er historier om folk som

Hvordan skrive en god jobbsøknad

Hovedformålet med å skrive en god jobbsøknad er å vekke arbeidsgiverens interesse slik at han legger merke til søknaden, og velger å kikke nærmere på nettopp din CV. Du skal ganske enkelt imponere arbeidsgiveren og skryte av deg selv,dine ferdigheter og kvalifikasjoner. En god jobbsøknad bør være skrevet på en klar og konsis måte og gå rett på poenget. I søknaden skal du ganske enkelt fortelle arbeidsgiveren at du er verdt å ta en titt på. Søknaden bør være kortfattet, helst ikke stort mer enn en side. Den bør også være lettlest og bør bare omfatte absolutt nødvendig informasjon. Som med mange andre ting, finnes det bestemte retningslinjer som fungerer bedre enn andre når man skriver jobbsøknad. Her følger noen enkle retningslinjer: Utforming av søknad Hvilken formell stil du velger er ikke så viktig, det finnes mange forskjellige maler og standarder for jobbsøknader og profesjonelle brev, hva du velger kommer an på personlige preferanser og type jobb du søker på. Det kan likevel være

Stipend og støtteordinger ved oppstart av egen bedrift

Har du en forretningside du ønsker og sette ut i livet, eller ønsker du og etablere din egen bedrift eller virksomhet? Det og etablere egen virksomhet er ikke gratis og noen og enhver kan trenge litt starthjelp i etableringsfasen. For nyetablerere kan det ofte være vanskelig å finne villige private investorer som er interessert i å investere i nettopp din forretningside. Det finnes forøvrig diverse offentlige stipend og støtteordninger man kan søke på som tilbyr støtte til nyetablering i næringslivet og finansiering for privatpersoner, entreprenører, gründere og andre næringsdrivende i en startfase. Offentlige stipend og støtteordninger Innovasjon Norge tilbyr diverse offentlige stipend og støtteordninger for nyetableringer skreddersydd etter forskjellige behov. Man har for eksempel egne støtteordninger for blant annet tradisjonelt jordbruk,landbruk, fiskerinæring,og bioenergi. Generelt skiller man mellom etableringsstipend og stipend til ideutvikling. Men man har også diverse andre fo