Skip to main content

Aksjehandel: anbefalinger og råd før du begynner

Det ikke mye du trenger å vite for å komme i gang med aksjehandel. Men hvis du ønske å lykkes med online aksjehandel trenger du å vite mer enn at det gjelder å kjøpe når kursen er lav og selge når kursen er høy. Dersom man vil lykkes med å tjene penger på aksjer trenger man en noe dypere forståelse av hvordan aksjehandel foregår. Man trenger ha en forståelse av aksjemarkedets grunnleggende struktur og hvordan det fungerer. Dette vil være til større hjelp enn om du kun baserer dine aksjekjøp på ukens hotteste aksjetips og anbefalinger på aksjer i Dagens Næringsliv.

Formålet med aksjehandel

En aksje representerer en andel i et aksjeselskap registrert på børs. Aksjehandel innebærer at disse andelene i selskapet blir kjøpt og solgt som aksjeposter på børsen. Kjøper du en aksje vil dette si det samme som at du eier en andel av selskapet tilsvarende antall aksjer du har kjøpt. Som deleier av selskapet, får du informasjon om selskapets økonomiske resultater,årsrapporter og lignende og du har i visse tilfeller stemmerett i forhold til å bestemme hvem som leder aksjeselskapet. Målsetningen til ledelsen i et aksjeselskap er å tjene penger for aksjonærene.
Når et selskap utsteder aksjer mottar aksjeselskapet inntektene fra salget og investere dem videre i selskapet.

En av de viktigste tingen man bør vite når man begynner med aksjehandel er at det ikke eksisterer et perfekt tidspunkt å gå inn i aksjemarkedet på.
Når du bestemmer deg for å investere i aksjemarkedet bør du i tillegg sette deg ned og lage en liste over hva din langsiktige og kortsiktige mål er. Spør deg selv hvorfor du vil begynne med aksjehandel, og sett deg konkrete mål med investeringen.
Du kan for eksempel vurdere ting som:

1. Er investeringen kortsiktig eller langsiktig?
2. Er målet med investeringen å spare eller driver du aksjehandel for å bli rik?
3. Hvor høy risiko er du villig til å ta?

Aksjehandel og risikospredning

En enkel tommelfingerregel for å aksjehandel går utpå at desto høyere risiko knyttet til en investering desto høyere avkastning. Dette betyr at dersom du vil tjene store penger på aksjehandel må du også være villig til å ta høyere risiko. Det er imidlertid mulig å redusere risikoen ved å bygge en balansert aksjeportefølje. Risikoen ved å investere i en enkelt aksje er høy med mange faktorer som kan ha potensielt stor innflytelse på aksjekursen og fremtidig utbytte. Dersom man vil redusere risiko bør man derfor ha en viss spredning på porteføljen, det vil si flere aksjer i forskjellig bransjer og markeder. Mange aksjer er høyt korrelert med hverandre, derfor oppnår man ikke noen særlig risikospredning ved å ha flere aksjer i samme bransje,(f.eks to oljeselskaper som Statoil og Shell. Dette er en av de vanligste feilene som begåes av nybegynnere som akkurat har begynt med aksjaehandel. De sprer ikke investeringene i flere markeder, noe som gjør porteføljen sterkt korrelert med kun ett marked.

Les videre for en mer utfyllende introduksjon til aksjehandel

Comments

Popular posts from this blog

Introduksjon: Kjøpe aksjer?

Kjøp av aksjer er i seg selv ikke vanskelig, selv om man trenger litt tid i begynnelsen for å gjøre seg kjent med hvordan børs og aksjemarkedet fungerer. Det å tjene gode penger på å kjøpe og selge aksjer derimot, kan være svært vanskelig. Det faktum at de aller fleste profesjonelle investorer og fondsforvaltere ofte ikke makter å tangere hovedindeksen beviser at dette ikke er så lett å få til. Ta derfor alt du leser og hører om kjøp og salg av aksjer med en god klype salt. Her er noen raske tips for deg som har bestemt deg for å kjøpe aksjer for første gang: Lær deg hvordan aksjemarkedet, og kjøp og salg av aksjer fungerer. Ikke begynn å kjøpe aksjer uten grunnleggende kunnskap om disse tingene. Før du bestemmer deg for å kjøpe aksjer bestem deg for en "stop loss". (En forhåndsatt kurs der aksjebeholdningen automatisk selges ut for å hindre videre tap) Ikke ta tilfeldige avgjørelser! Ikke kjøp for mye aksjer i ett selskap eller en bransje. Med andre ord, ikke sats alt på e...

Fradrag i selvangivelsen for selvstendig næringsdrivende

Skattefradrag å trekke fra i selvangivelsen Selvstendig næringsdrivende og enkeltmannsforetak har andre rettigheter og langt flere plikter enn vanlige arbeidstakere. Man har blant annet regnskapsplikt bokføringsplikt, revisjonsplikt, avgiftsplikt og generelt langt tungere skatteplikt. Utfylling av selvangivelsen er derfor generelt en langt mer omfattende oppgave for selvstendig næringsdrivende enn for den jevne lønnsmottaker og i tillegg har man næringsoppgaven. Slurver man med selvangivelse og regnskap kan man fort gå glipp av mange fradrag. Det kan derfor være en fordel å motta assistanse fra en erfaren regnkapsfører ved utfyllelse av selvangivelse og næringsoppgave slik at man sparer mest mulig på skatten . Her er noen av fradragene man bør huske på: Fradrag for privatbil: Bruker man privatbil i forbindelse med næringsdriften kan man være berettiget et fradrag på tre kroner per kilometer, men bare for opptil maksimalt 6000 kilometer per privatbil. I tillegg kan parkeringsbøter og ...

Introduksjon til aksjehandel

Aksjer er en del av, om ikke selve hjørnesteinen, i enhver seriøs investeringsportefølje. Men før du starter på den lange veien til økonomisk frihet og begynner å investere i aksjemarkedet bør du imidlertid ha en solid forståelse av hva aksjer er og hvordan aksjehandel på børs fungerer. Økende interesse for aksjehandel Over de siste tiårene har den generelle interessen for aksjemarkedet vokst eksponensielt. Det som en gang var forbeholdt de rike og ekspertisen er nå langt mer tilgjengelig for folk flest. Denne økte etterspørselen kombinert med fremskritt innen metoder for handel og teknologi har åpnet opp markedet på en slik måte at nesten alle har mulighet til å investere i aksjer. På grunn av denne populariteten er det mange som entrer aksjemarkedet uten noen særlig grunnleggende kunnskap om aksjer og aksjehandel. Mye er plukket opp utifra samtaler med andre som heller ikke vet hva de snakker om. Mye av det man hører er direkte feilinformasjon som ofte er basert på en bli-rik-raskt m...