Skip to main content

Aksjehandel: anbefalinger og råd før du begynner

Det ikke mye du trenger å vite for å komme i gang med aksjehandel. Men hvis du ønske å lykkes med online aksjehandel trenger du å vite mer enn at det gjelder å kjøpe når kursen er lav og selge når kursen er høy. Dersom man vil lykkes med å tjene penger på aksjer trenger man en noe dypere forståelse av hvordan aksjehandel foregår. Man trenger ha en forståelse av aksjemarkedets grunnleggende struktur og hvordan det fungerer. Dette vil være til større hjelp enn om du kun baserer dine aksjekjøp på ukens hotteste aksjetips og anbefalinger på aksjer i Dagens Næringsliv.

Formålet med aksjehandel

En aksje representerer en andel i et aksjeselskap registrert på børs. Aksjehandel innebærer at disse andelene i selskapet blir kjøpt og solgt som aksjeposter på børsen. Kjøper du en aksje vil dette si det samme som at du eier en andel av selskapet tilsvarende antall aksjer du har kjøpt. Som deleier av selskapet, får du informasjon om selskapets økonomiske resultater,årsrapporter og lignende og du har i visse tilfeller stemmerett i forhold til å bestemme hvem som leder aksjeselskapet. Målsetningen til ledelsen i et aksjeselskap er å tjene penger for aksjonærene.
Når et selskap utsteder aksjer mottar aksjeselskapet inntektene fra salget og investere dem videre i selskapet.

En av de viktigste tingen man bør vite når man begynner med aksjehandel er at det ikke eksisterer et perfekt tidspunkt å gå inn i aksjemarkedet på.
Når du bestemmer deg for å investere i aksjemarkedet bør du i tillegg sette deg ned og lage en liste over hva din langsiktige og kortsiktige mål er. Spør deg selv hvorfor du vil begynne med aksjehandel, og sett deg konkrete mål med investeringen.
Du kan for eksempel vurdere ting som:

1. Er investeringen kortsiktig eller langsiktig?
2. Er målet med investeringen å spare eller driver du aksjehandel for å bli rik?
3. Hvor høy risiko er du villig til å ta?

Aksjehandel og risikospredning

En enkel tommelfingerregel for å aksjehandel går utpå at desto høyere risiko knyttet til en investering desto høyere avkastning. Dette betyr at dersom du vil tjene store penger på aksjehandel må du også være villig til å ta høyere risiko. Det er imidlertid mulig å redusere risikoen ved å bygge en balansert aksjeportefølje. Risikoen ved å investere i en enkelt aksje er høy med mange faktorer som kan ha potensielt stor innflytelse på aksjekursen og fremtidig utbytte. Dersom man vil redusere risiko bør man derfor ha en viss spredning på porteføljen, det vil si flere aksjer i forskjellig bransjer og markeder. Mange aksjer er høyt korrelert med hverandre, derfor oppnår man ikke noen særlig risikospredning ved å ha flere aksjer i samme bransje,(f.eks to oljeselskaper som Statoil og Shell. Dette er en av de vanligste feilene som begåes av nybegynnere som akkurat har begynt med aksjaehandel. De sprer ikke investeringene i flere markeder, noe som gjør porteføljen sterkt korrelert med kun ett marked.

Les videre for en mer utfyllende introduksjon til aksjehandel

Comments

Popular posts from this blog

Hvordan tjene gode penger på aksjer

Det å tjene penger krever arbeid - selv i aksjemarkedet. De mest vellykkede investorene ble ikke rike over natten, disse har som regel tilegnet seg mye kunnskap og erfaring over lengre tid, er ofte høyt utdannede og bruker mye tid og krefter på og samle informasjon fra en rekke kilder. De hopper ikke inn i aksjemarkedet uforberedt kun basert på populære trender. Som ansvarlig privat investor i aksjemarkedet må man ta vurderinger selv og først og fremst stole på sin egen dømmekraft fremfor å ta råd fra aksjeanalytikere og andre såkalte eksperter som figurerer i media for god fisk, disse opptrer ofte mer som selgere enn som rådgivere. Tjen penger på kunnskap For å kunne ta gode investeringsbeslutninger må man tilegne seg grunnleggende kunnskap om hvordan aksjemarkedet fungererer og dette kan være en lang og tung læreprosess for mange. Du trodde kanskje at det var mulig å tjene raske penger på aksjer ved minimal innsats og liten risiko. Man hører jo rett som det er historier om folk som

Hvordan skrive en god jobbsøknad

Hovedformålet med å skrive en god jobbsøknad er å vekke arbeidsgiverens interesse slik at han legger merke til søknaden, og velger å kikke nærmere på nettopp din CV. Du skal ganske enkelt imponere arbeidsgiveren og skryte av deg selv,dine ferdigheter og kvalifikasjoner. En god jobbsøknad bør være skrevet på en klar og konsis måte og gå rett på poenget. I søknaden skal du ganske enkelt fortelle arbeidsgiveren at du er verdt å ta en titt på. Søknaden bør være kortfattet, helst ikke stort mer enn en side. Den bør også være lettlest og bør bare omfatte absolutt nødvendig informasjon. Som med mange andre ting, finnes det bestemte retningslinjer som fungerer bedre enn andre når man skriver jobbsøknad. Her følger noen enkle retningslinjer: Utforming av søknad Hvilken formell stil du velger er ikke så viktig, det finnes mange forskjellige maler og standarder for jobbsøknader og profesjonelle brev, hva du velger kommer an på personlige preferanser og type jobb du søker på. Det kan likevel være

Stipend og støtteordinger ved oppstart av egen bedrift

Har du en forretningside du ønsker og sette ut i livet, eller ønsker du og etablere din egen bedrift eller virksomhet? Det og etablere egen virksomhet er ikke gratis og noen og enhver kan trenge litt starthjelp i etableringsfasen. For nyetablerere kan det ofte være vanskelig å finne villige private investorer som er interessert i å investere i nettopp din forretningside. Det finnes forøvrig diverse offentlige stipend og støtteordninger man kan søke på som tilbyr støtte til nyetablering i næringslivet og finansiering for privatpersoner, entreprenører, gründere og andre næringsdrivende i en startfase. Offentlige stipend og støtteordninger Innovasjon Norge tilbyr diverse offentlige stipend og støtteordninger for nyetableringer skreddersydd etter forskjellige behov. Man har for eksempel egne støtteordninger for blant annet tradisjonelt jordbruk,landbruk, fiskerinæring,og bioenergi. Generelt skiller man mellom etableringsstipend og stipend til ideutvikling. Men man har også diverse andre fo