Skip to main content

Stipend og støtteordinger ved oppstart av egen bedrift

Har du en forretningside du ønsker og sette ut i livet, eller ønsker du og etablere din egen bedrift eller virksomhet? Det og etablere egen virksomhet er ikke gratis og noen og enhver kan trenge litt starthjelp i etableringsfasen. For nyetablerere kan det ofte være vanskelig å finne villige private investorer som er interessert i å investere i nettopp din forretningside. Det finnes forøvrig diverse offentlige stipend og støtteordninger man kan søke på som tilbyr støtte til nyetablering i næringslivet og finansiering for privatpersoner, entreprenører, gründere og andre næringsdrivende i en startfase.

Offentlige stipend og støtteordninger
Innovasjon Norge tilbyr diverse offentlige stipend og støtteordninger for nyetableringer skreddersydd etter forskjellige behov. Man har for eksempel egne støtteordninger for blant annet tradisjonelt jordbruk,landbruk, fiskerinæring,og bioenergi.
Generelt skiller man mellom etableringsstipend og stipend til ideutvikling. Men man har også diverse andre former for stipend for eksempel inkubatorstipend,vekststipend og stipend til bedriftsutvikling. Man kan ikke søke på flere av disse støtteordningene samtidig.

Krav og betingelser
Man mottar selvfølgelig ikke stipend uten og oppfylle visse krav og betingelser. Det stilles strenge krav til dokumentasjon og det er begrenset hva stipendmidlene kan brukes til. Midlene man mottar kan kun benyttes til å dekke kostnader som er direkte knyttet til prosjektet man søker støtte for. Som søker må man sette opp en detaljert forretningsplan og presentere denne på en god oversiktlig måte. Stipendet må også være av avgjørende betydning for prosjektets realisering. Søkeren må i tillegg være istand til å bidra med en egenandel på minst 25% av stipendiatet, og stipendet er ment å fungere som et supplement til og ikke en erstatning for egenkapital.

Innovasjon Norge tilbyr inkubatorstipend for forskning og prosjektutvikling. For å få innvilget et inkubatorstipend må man oppfylle særskilte krav til nyskapning.
I tillegg tilbyes det forskjellige andre finansieringsalternativer i form av diverse låne og tilskuddsordninger.

Her finner du en oversikt over de ulike støtteordningene som tilbyes av Innovasjon Norge.


Noen andre finansieringsalternativer

Private Investorer
Private investorer er ofte velstående privatpersoner som ønsker å bidra til økonomisk vekst og utvikling i sitt nærområde ved å investere i det lokale næringslivet. Private investorer vil ofte involvere seg direkte i selve driften og utviklingen av selskapet , enten gjennom deltagelse i styret eller ved viktige beslutningsprosser. Når man som entreprenør henvender seg til denne type investorer kan det lønne seg å ha et nettverk av relasjoner i det lokale nærområdet. Prosjektet man søker støtte til bør også være relatert til en bransje eller nisje som den aktuelle private investoren identifiserer seg med.

Venture Kapital (Venture Capital)

Begrepet Venture Kapital beskriver profesjonelle investorer som har spesialisert seg på å investere i nyetableringer og hjelpe gründere og innovatører i oppstartsfasen. Ofte innen en klart definert bransje. Selv om det kan være meget vanskelig å tiltrekke seg oppmerksomhet fra denne typen investorer er disse til gjengjeld ofte mer villige til å foreta risikokapitalinvesteringer i nyetablert forretningsdrift og gründervirksomhet enn hva som er tilfelle ved offentlige finansieringsalternativer og private investorer, og ofte med større beløp. Risikokapital vil si at man søker etablerere med potensiale for høy vekst og utvikling. Dersom man har en ide med stor vekstpotensiale er dette også ofte forbundet med høyere risiko. Har man en forretningside som faller i denne kategorien er slike profesjonelle investorer ofte den eneste muligheten man har for å realisere prosjektet.

Det finnes mange flere finansieringsalternativer og støtteordninger for gründere og selvstendig næringsdrivende i oppstartsfasen. På Bedriftshjelp.no finner du mer utfyllende informasjon om stipend og støtteordninger for dem som ønsker og starte egen bedrift.


Comments

Popular posts from this blog

Introduksjon: Kjøpe aksjer?

Kjøp av aksjer er i seg selv ikke vanskelig, selv om man trenger litt tid i begynnelsen for å gjøre seg kjent med hvordan børs og aksjemarkedet fungerer. Det å tjene gode penger på å kjøpe og selge aksjer derimot, kan være svært vanskelig. Det faktum at de aller fleste profesjonelle investorer og fondsforvaltere ofte ikke makter å tangere hovedindeksen beviser at dette ikke er så lett å få til. Ta derfor alt du leser og hører om kjøp og salg av aksjer med en god klype salt. Her er noen raske tips for deg som har bestemt deg for å kjøpe aksjer for første gang: Lær deg hvordan aksjemarkedet, og kjøp og salg av aksjer fungerer. Ikke begynn å kjøpe aksjer uten grunnleggende kunnskap om disse tingene. Før du bestemmer deg for å kjøpe aksjer bestem deg for en "stop loss". (En forhåndsatt kurs der aksjebeholdningen automatisk selges ut for å hindre videre tap) Ikke ta tilfeldige avgjørelser! Ikke kjøp for mye aksjer i ett selskap eller en bransje. Med andre ord, ikke sats alt på e...

Fradrag i selvangivelsen for selvstendig næringsdrivende

Skattefradrag å trekke fra i selvangivelsen Selvstendig næringsdrivende og enkeltmannsforetak har andre rettigheter og langt flere plikter enn vanlige arbeidstakere. Man har blant annet regnskapsplikt bokføringsplikt, revisjonsplikt, avgiftsplikt og generelt langt tungere skatteplikt. Utfylling av selvangivelsen er derfor generelt en langt mer omfattende oppgave for selvstendig næringsdrivende enn for den jevne lønnsmottaker og i tillegg har man næringsoppgaven. Slurver man med selvangivelse og regnskap kan man fort gå glipp av mange fradrag. Det kan derfor være en fordel å motta assistanse fra en erfaren regnkapsfører ved utfyllelse av selvangivelse og næringsoppgave slik at man sparer mest mulig på skatten . Her er noen av fradragene man bør huske på: Fradrag for privatbil: Bruker man privatbil i forbindelse med næringsdriften kan man være berettiget et fradrag på tre kroner per kilometer, men bare for opptil maksimalt 6000 kilometer per privatbil. I tillegg kan parkeringsbøter og ...

Introduksjon til aksjehandel

Aksjer er en del av, om ikke selve hjørnesteinen, i enhver seriøs investeringsportefølje. Men før du starter på den lange veien til økonomisk frihet og begynner å investere i aksjemarkedet bør du imidlertid ha en solid forståelse av hva aksjer er og hvordan aksjehandel på børs fungerer. Økende interesse for aksjehandel Over de siste tiårene har den generelle interessen for aksjemarkedet vokst eksponensielt. Det som en gang var forbeholdt de rike og ekspertisen er nå langt mer tilgjengelig for folk flest. Denne økte etterspørselen kombinert med fremskritt innen metoder for handel og teknologi har åpnet opp markedet på en slik måte at nesten alle har mulighet til å investere i aksjer. På grunn av denne populariteten er det mange som entrer aksjemarkedet uten noen særlig grunnleggende kunnskap om aksjer og aksjehandel. Mye er plukket opp utifra samtaler med andre som heller ikke vet hva de snakker om. Mye av det man hører er direkte feilinformasjon som ofte er basert på en bli-rik-raskt m...