Skip to main content

Investere i gull? Kjøp og salg

Gull har lenge vært et populært investeringsalternativ og er fortsatt populært i dag. Folk har til alle tider foretrukket å investere i gull, mye fordi gull historisk sett er forbundet med høy avkastning, og fremfor alt fordi gull er en velkjent og forutsigbar vare som alltid vil ha en viss verdi som lett kan omgjøres til kroner å øre.
For noen er investeringer i gull også et spørsmål om prestisje men gull ansees generelt å være en god investering fordi gull kan gi god økonomisk sikkerhet i nedgangstider og perioder med høy inflasjon.

Gullmarkedet
Gull omsettes i mange markeder over hele verden. London og New York er ansett for å være de største markedsplassene for gull og disse markedene er åpne døgnet rundt. Hong Kong og Zürich er også store markeder som er åpne for handel 24 timer i døgnet. Gullmarkedet fungerer omtrent som børsen med tanke på kjøp og salg og koordinering av priser, men i gullmarkedet er det en del andre faktorer som påvirker prisen.

World Gold Council
World Gold Council er et internasjonalt forbund bestående av gullprodusenter fra hele verden. Det grunnleggende målet for denne organisasjonen er å spre informasjon om gull som handelsvare og investeringsobjekt og som en offisiell opplysningstjeneste om gull. World Gold Council legger også generelle retningslinjer for produsenter,investorer, forbrukere og andre interessenter. Forbundet har hovedkontor i Genève.

Lønner det seg å investere i gull?
Hvis du kun ute etter kortsiktig avkastning og profitt er gull trolig ikke det rette valget for deg, gull er en langsiktig investering.
Likevel er investeringer i gull uten tvil et lønnsomt alternativ med potensiell god avkastning som raskt kan konverteres til kontanter. Verdien på gull er forøvrig direkte knyttet til ting som inflasjonrate og internasjonale børskonjunkturer.

Gull i forhold til andre edel metaller
Gull har mange fordeler i forhold til andre edelmetaller. Platinainvesteringer er for eksempel svært risikable, og dessuten vanskelig å konvertere til kontanter. Når det gjelder sølv er det heller ikke like gunstige prospekter i form av muligheten for økonomisk gevinst.

Faktorer å vurdere før du kjøper gull
Du skal være forsiktig når du kjøper gull, i hovedsak fordi, i motsetning til aksjer og andre investeringer, har du som regel ikke muligheten til å investere mindre beløp. Det dreier seg som regel om større summer i dette markedet. Du bør derfor gjøre mye research og ha god generell kunnskap om gull og markedet rundt før du bestemmer deg for å kjøpe. Du må også bestemme hvordan det er hensiktsmessig å fordele gullandelen i din personlige investeringsportefølje. Noen investorer velger å investere utelukkende i gull. Men denne praksisen vil ikke være mulig eller egnet for alle.

Faktorer som påvirker Gullprisen
Som for alle andre markeder er tilbud og etterspørsel en viktig faktor også i gullmarkedet. Siden gullet er en verdifull ressurs vil folk tradisjonelt hamstre gull i enkelte perioder. Etterspørsel og pris kan øke drastisk under inflasjonsperioder og perioder med krig, finanskrise eller andre krisesituasjoner.
Generelt viser prisen på gull en oppadgående trend. Det er relativt konstant etterspørsel fordi folk alltid vil være forberedt på å betale for tilgjengelige gullreserver.

Investeringsstrategier
Investeringsstrategier for gull er ikke så ulike andre former for investeringer. Noen investorer velger å kjøpe gull i perioder med kraftige prisøkninger og satser da på at prisen vil øke ytterligere slik at man siden kan gjøre fortjeneste ved å selge det når prisen nærmer seg en topp. Andre investorer velger å kjøpe gull når prisene synker, slik at de kan selge gullet med overskudd når prisene øker igjen. Mange store investorer vil kun beslutninger om kjøp eller salg basert på grundige analyser av forventet prisutvikling.

Ulike former for Gull
Du kan velge å eie gull i varierende fysisk form eller gjennom verdipapirdokumenter i form av aksjer og sertifikater. Det aller første du må avgjøre når du investerer i gull er å vurdere hvilke av de ulike alternativene som passer for deg i forhold til rent praktiske hensyn og personlige preferanser. Noen av de mest populære formene for investeringi gull er som følger:

Rent Gull
Rent gull eller rågull er den vanligste formen for gull. Men dette er ofte ansett for å være upraktisk i forhold til plassbehov og vedlikehold. Gull i denne formen upraktisk for de aller fleste små private investorer. Skulle du fortsatt tenke på å investere i gull på denne måten denne må du ha god nok plass og tilstrekkelige sikkerhetstiltak.

Gullsmykker
Denne formen for investering er populær. Denne formen for investering kan være spesielt nyttig hvis du planlegger å handle gull direkte til forbrukere. Dette krever mye vedlikehold og det er egentlig ikke hensiktsmessig å investere i gull på denne måten med mindre du tilhører en relatert bransje eller har mye tid og ressurser til rådighet.

Gullmynter
Denne formen for investering har mange fordeler. Gullmynter er praktisk,plassbesparende og lett å transportere. Men gullmynter er ofte bundet til nasjonale grenser og andre begrensinger, du bør dessuten ha et klart inntrykk av markedsverdien på ulike gullmynter før du begynner å handle med disse. Det er som regel svært enkelt å konvertere gullmynter til andre verdier eller penger.

Gullinvesteringer er uten tvil et spennende alternativ. Men det er mange begrensninger. Mange investorer tar blinde beslutninger på grunnlag av oppturer og nedturer i aksjemarkedet, og dette skaper problemer, spesielt når gullmarkedet generelt viser en annen adferd. Investeringer i gull er svært viktig fordi dette bidrar til å opprettholde en stabil nasjonal og internasjonal økonomi i form av en fast referanseverdi.

Comments

Popular posts from this blog

Hvordan tjene gode penger på aksjer

Det å tjene penger krever arbeid - selv i aksjemarkedet. De mest vellykkede investorene ble ikke rike over natten, disse har som regel tilegnet seg mye kunnskap og erfaring over lengre tid, er ofte høyt utdannede og bruker mye tid og krefter på og samle informasjon fra en rekke kilder. De hopper ikke inn i aksjemarkedet uforberedt kun basert på populære trender. Som ansvarlig privat investor i aksjemarkedet må man ta vurderinger selv og først og fremst stole på sin egen dømmekraft fremfor å ta råd fra aksjeanalytikere og andre såkalte eksperter som figurerer i media for god fisk, disse opptrer ofte mer som selgere enn som rådgivere. Tjen penger på kunnskap For å kunne ta gode investeringsbeslutninger må man tilegne seg grunnleggende kunnskap om hvordan aksjemarkedet fungererer og dette kan være en lang og tung læreprosess for mange. Du trodde kanskje at det var mulig å tjene raske penger på aksjer ved minimal innsats og liten risiko. Man hører jo rett som det er historier om folk som

Hvordan skrive en god jobbsøknad

Hovedformålet med å skrive en god jobbsøknad er å vekke arbeidsgiverens interesse slik at han legger merke til søknaden, og velger å kikke nærmere på nettopp din CV. Du skal ganske enkelt imponere arbeidsgiveren og skryte av deg selv,dine ferdigheter og kvalifikasjoner. En god jobbsøknad bør være skrevet på en klar og konsis måte og gå rett på poenget. I søknaden skal du ganske enkelt fortelle arbeidsgiveren at du er verdt å ta en titt på. Søknaden bør være kortfattet, helst ikke stort mer enn en side. Den bør også være lettlest og bør bare omfatte absolutt nødvendig informasjon. Som med mange andre ting, finnes det bestemte retningslinjer som fungerer bedre enn andre når man skriver jobbsøknad. Her følger noen enkle retningslinjer: Utforming av søknad Hvilken formell stil du velger er ikke så viktig, det finnes mange forskjellige maler og standarder for jobbsøknader og profesjonelle brev, hva du velger kommer an på personlige preferanser og type jobb du søker på. Det kan likevel være

Stipend og støtteordinger ved oppstart av egen bedrift

Har du en forretningside du ønsker og sette ut i livet, eller ønsker du og etablere din egen bedrift eller virksomhet? Det og etablere egen virksomhet er ikke gratis og noen og enhver kan trenge litt starthjelp i etableringsfasen. For nyetablerere kan det ofte være vanskelig å finne villige private investorer som er interessert i å investere i nettopp din forretningside. Det finnes forøvrig diverse offentlige stipend og støtteordninger man kan søke på som tilbyr støtte til nyetablering i næringslivet og finansiering for privatpersoner, entreprenører, gründere og andre næringsdrivende i en startfase. Offentlige stipend og støtteordninger Innovasjon Norge tilbyr diverse offentlige stipend og støtteordninger for nyetableringer skreddersydd etter forskjellige behov. Man har for eksempel egne støtteordninger for blant annet tradisjonelt jordbruk,landbruk, fiskerinæring,og bioenergi. Generelt skiller man mellom etableringsstipend og stipend til ideutvikling. Men man har også diverse andre fo