Skip to main content

Introduksjon - kjøp av aksjer i utlandet

Det finnes mange forskjellige alternativer for å investere i aksjer og fond i utenlandske markeder for private investorer. Den mest direkte tilnærmingen er rett å slett å kjøpe aksjer direkte i det aktuelle landet eller markedet, men dette er forbeholdt profesjonelle,erfarne og pengesterke investorer og er heller ikke alltid mulig av forskjellige årsaker. Derfor bør den jevne private investor se seg om etter andre alternativer for kjøp og salg av av aksjer og verdipapir i utlandet.

Aksjekjøp på utenlandske børser
Det å kjøpe aksjer som omsettes på børser utenfor Norge kan være langt mer problematisk enn handel med norske aksjer. Dersom du ønsker å kjøpe aksjer i et utenlandsk selskap notert på en utenlandsk børs er derfor det første du bør gjøre å kontakte en aksjemegler eller kapitalforvaltning her i Norge og undersøke hvilke forvaltningstjenester som tilbyes i forhold til å investere i utenlandske aksjer. Men selv om flere norske finansinstitusjoner, banker og aksjemeglere tilbyr slike tjenester, er det ikke garantert at du får tilgang til å kjøpe aksjer i det markedet du ønsker. Dersom det ikke er mulig å få tilgang til de aksjene du ønsker gjennom en norsk megler blir alternativet å forsøke å inngå en avtale med en utenlandsk megler i det landet du vil kjøpe aksjer i. Da bør man være meget nøye med å informere seg om spesielle betingelser, skatteforhold, kurtasje og eventuelt andre ekstra kostnader.

Risiko ved investeringer i utlandet og kjøp av aksjer
Dersom du bestemmer deg for å kjøpe aksjer eller investere i andre land bør du også ha full forståelse for risikoen forbundet med utenlandske investeringer. Den tryggeste måten å investere i utlandet på er gjennom norske aksjefond eller nettmeglere som spesialiserer seg på utenlandske markeder. Dette er det desidert enkleste og sikreste alternativet og man får da spredd risiko på en god måte. Dersom man derimot velger å investere i individuelle aksjer som privat investor er det mange risikofaktorer å vurdere. Først og fremst er ikke presis og nøyaktig informasjon om utenlandske selskaper tilgjengelig i samme grad som i Norge.
Regelverket rundt aksjer og børshandel i det aktuelle landet vil også variere og kan påvirke aksjeutbytte, aksjeinvesteringer, og eventuelle kontoer opprettet i landet. For eksempel kan det være begrensninger på muligheten for å overføre midler eller gevinst fra utenlandske investeringer eller kontoer ut av landet, avkastning, utbytte og kapital vil ofte beskattes kraftig når du prøver å bringe fortjenesten hjem til Norge. Faktisk er skatt på utenlandsk fortjeneste kanskje den viktigste faktoren som avgjør lønnsomheten av en investering. I tillegg må det taes hensyn til valutakurser. Derfor er det nødvendige å undersøke alle slike ting, å nøye overveie risiko, samt generelle fordeler og ulemper, knyttet til å investere i et bestemt utenlandsk marked.

Kjøp av utenlandske aksjer på nett
Internett har gitt private investorer tilgang til et globalt marked. Handler du utenlandske aksjer i dag vil kjøp og salg som regel foregå via nettet, avhengig av hvilket meglerfirma du benytter deg av, men i dag foregår omtrent all nasjonal og internasjonal aksjehandel via nettet.
Det finnes et utall nettmeglere og velge mellom med forskjellige brukergrensesnitt og av varierende kvalitet. Ofte er aksjehandel på nett integrert i nettbanken, men det er ofte begrenset hvilke utenlandske markeder man har tilgang til gjennom norske tilbydere. De børsene man har tilgang på gjennom norske nettmeglere burde likevel dekke behovene til de aller fleste private investorer. Det finnes også en rekke utenlandske og internasjonale tilbydere men da blir ting straks mer komplisert. Dersom man føler seg ukomfortabel med teknologi og internett kan man som regel fortsatt bruke den tradisjonelle metoden og legge inn ordre via telefon.

Dette var en kortfattet introduksjon til aksjekjøp og investering i utlandet. Det er nå opp til deg hvordan du vil gå frem videre med dine investeringer. Lykke til!

Comments

Popular posts from this blog

Hvordan tjene gode penger på aksjer

Det å tjene penger krever arbeid - selv i aksjemarkedet. De mest vellykkede investorene ble ikke rike over natten, disse har som regel tilegnet seg mye kunnskap og erfaring over lengre tid, er ofte høyt utdannede og bruker mye tid og krefter på og samle informasjon fra en rekke kilder. De hopper ikke inn i aksjemarkedet uforberedt kun basert på populære trender. Som ansvarlig privat investor i aksjemarkedet må man ta vurderinger selv og først og fremst stole på sin egen dømmekraft fremfor å ta råd fra aksjeanalytikere og andre såkalte eksperter som figurerer i media for god fisk, disse opptrer ofte mer som selgere enn som rådgivere. Tjen penger på kunnskap For å kunne ta gode investeringsbeslutninger må man tilegne seg grunnleggende kunnskap om hvordan aksjemarkedet fungererer og dette kan være en lang og tung læreprosess for mange. Du trodde kanskje at det var mulig å tjene raske penger på aksjer ved minimal innsats og liten risiko. Man hører jo rett som det er historier om folk som

Hvordan skrive en god jobbsøknad

Hovedformålet med å skrive en god jobbsøknad er å vekke arbeidsgiverens interesse slik at han legger merke til søknaden, og velger å kikke nærmere på nettopp din CV. Du skal ganske enkelt imponere arbeidsgiveren og skryte av deg selv,dine ferdigheter og kvalifikasjoner. En god jobbsøknad bør være skrevet på en klar og konsis måte og gå rett på poenget. I søknaden skal du ganske enkelt fortelle arbeidsgiveren at du er verdt å ta en titt på. Søknaden bør være kortfattet, helst ikke stort mer enn en side. Den bør også være lettlest og bør bare omfatte absolutt nødvendig informasjon. Som med mange andre ting, finnes det bestemte retningslinjer som fungerer bedre enn andre når man skriver jobbsøknad. Her følger noen enkle retningslinjer: Utforming av søknad Hvilken formell stil du velger er ikke så viktig, det finnes mange forskjellige maler og standarder for jobbsøknader og profesjonelle brev, hva du velger kommer an på personlige preferanser og type jobb du søker på. Det kan likevel være

Stipend og støtteordinger ved oppstart av egen bedrift

Har du en forretningside du ønsker og sette ut i livet, eller ønsker du og etablere din egen bedrift eller virksomhet? Det og etablere egen virksomhet er ikke gratis og noen og enhver kan trenge litt starthjelp i etableringsfasen. For nyetablerere kan det ofte være vanskelig å finne villige private investorer som er interessert i å investere i nettopp din forretningside. Det finnes forøvrig diverse offentlige stipend og støtteordninger man kan søke på som tilbyr støtte til nyetablering i næringslivet og finansiering for privatpersoner, entreprenører, gründere og andre næringsdrivende i en startfase. Offentlige stipend og støtteordninger Innovasjon Norge tilbyr diverse offentlige stipend og støtteordninger for nyetableringer skreddersydd etter forskjellige behov. Man har for eksempel egne støtteordninger for blant annet tradisjonelt jordbruk,landbruk, fiskerinæring,og bioenergi. Generelt skiller man mellom etableringsstipend og stipend til ideutvikling. Men man har også diverse andre fo