Skip to main content

Førstehjemslån - oversikt over de beste bankene

Det å kjøpe egen bolig er mer komplisert i dag enn det var for bare ti år siden. Skal man kjøpe bolig for første gang har man i dag flere finansieringsalternativer å velge mellom en noen gang tidligere. Boligboblen og finanskrisen har også påvirket mange faktorer, noe som kompliserer beslutningsprossesene rundt boligkjøp og finansiering ytterligere. Søker man førstehjemslån i dag må man være bedre informert enn noensinne. Spesielt bør man gjøre en grundig vurdering angående fast eller flytende rente samt bruke litt tid og krefter på å finne ut hvilken bank som er den billigste og har best effektiv rente. Man bør også bruke sin egen eller familiemedlemmers forbrukermakt til å forhandle seg til rentetak eller lavere rente. Ved å kunne vise til et godt og stabilt kundeforhold vil man blant annet kunne få redusert rente og generelt påvirke lånebetingelsene i positiv retning.

Førstehjemslån
Førstehjemslånet er et tilbud til dem som skal kjøpe bolig for første gang. Bankene opererer med ulike betingelserpå, avdragsfrihet, nedbetalingsplaner, renteordninger, minimum og maksimumsbeløp og det er generelt stor variasjon i totale kostnader. Noen banker tilbyr fullfinansiering andre ikke. Noen tilbyr førstehjemslån uten alderbegrensning, andre banker opererer med aldersbegrensing på 34 år i henhold til betingelsene i BSU-spareavtalen. Noen banker er gebyrfrie. Alternativene er mange. Startlån i Husbanken er et ytterligere alternativ dersom du skal kjøpe bolig for første gang. Det er generelt mange gode tilbud og velge mellom og det kan være vanskelig å sortere informasjon på en slik måte at man ender opp med det beste alternativet. Som førstehjemskjøper vil man likevel nesten alltid ende opp med et billigere boliglån enn andre boligkjøpere uavhengig av hvilken bank man ender opp med.

Til tross for lav rente og midlertidig gunstige lånebetingelser som følge av finanskrisen er det generelt vanskeligere å få innvilget boliglån i dag, også førstehjemslån. Ved førstehjemslån kan man få innvilget opptil 100% av kjøpesum og iblant avdragsfri nedbetaling i etableringsfasen, noe som gjør at kravene til betjeningsevne og krav til sikkerhet skjerpes. Bankene har nå innført strengere restriksjoner på kreditt og legger generelt større vekt på kredittvurdering og kausjon enn tidligere. Det er derfor en stor fordel om man har spart opp litt egenkapital på BSU-konto (boligsparing for ungdom) før man søker. Det er mange fordeler knyttet til å være BSU-kunde og de fleste bankene krever faktisk at man har opprettet BSU-spareavtale for at man skal få innvilget førstehjemslån. Da viser man banken at man er seriøs og at man har et ryddig forhold til sparing og personlig økonomi. De fleste bankene har ikke minimumskrav til sparebeløp og de aller fleste krever heller ikke at du har opprettet BSU-kontoen i den samme banken som innvilger lånet. Har du en BSU-konto fra før, og du bestemmer deg for å søke førstehjemslån i en annen bank kan du flytte denne til den aktuelle banken. Du trenger da bare å gi banken kontonummeret til den gamle BSU-kontoen så vil banken sørge for at sparebeløpet bli overført den nye banken.

Oversikt
Her finner du en omfattende oversikt over førstehjemslån som sammenligner totale kostnader på boliglånet. Det er store forskjeller mellom ulike banker, og særlig på etableringsgebyr er det store prisforskjeller. Noen banker har gratis etablering andre har et etableringsgebyr på godt over tusenlappen. I denne oversikten er alle gebyrer tatt med og den angir også differansen mellom nominell og effektiv rente. Husk at løpetiden på førstehjemslånet vil ha innvirkning på totale kostnader. Denne oversikten gjelder for førstehjemslån med en løpetid på 20 år.

Kalkulator
Her finner du en mer fleksibel lånekalkulator for førstehjemslån. Her kan du gjøre en mer detaljert prissammenligning av de ulike bankene. Denne kalkulatoren tar også med i sammenligningen variabel belåningsgrad og kjøpesum samt maksimal periode for avdragsfri nedbetaling.

For å sammenligne forskjellene i pris kan du bruke denne kalkulatoren for tradisjonelle boliglån.

Når du har fått en generell oversikt over hvilke banker som har de beste prisene på førstehjemslån bør du bruke de aktuelle bankenes lånekalkulatorer for og finne ut nøyaktige betingelser og kostnader i forhold til dine lånebehov. Som regel finner du dette på bankenes nettsider.

Dette var en liten guide til deg som planlegger å kjøpe bolig for første gang. Håper dette var nyttig informasjon.

Comments

Popular posts from this blog

Hvordan tjene gode penger på aksjer

Det å tjene penger krever arbeid - selv i aksjemarkedet. De mest vellykkede investorene ble ikke rike over natten, disse har som regel tilegnet seg mye kunnskap og erfaring over lengre tid, er ofte høyt utdannede og bruker mye tid og krefter på og samle informasjon fra en rekke kilder. De hopper ikke inn i aksjemarkedet uforberedt kun basert på populære trender. Som ansvarlig privat investor i aksjemarkedet må man ta vurderinger selv og først og fremst stole på sin egen dømmekraft fremfor å ta råd fra aksjeanalytikere og andre såkalte eksperter som figurerer i media for god fisk, disse opptrer ofte mer som selgere enn som rådgivere. Tjen penger på kunnskap For å kunne ta gode investeringsbeslutninger må man tilegne seg grunnleggende kunnskap om hvordan aksjemarkedet fungererer og dette kan være en lang og tung læreprosess for mange. Du trodde kanskje at det var mulig å tjene raske penger på aksjer ved minimal innsats og liten risiko. Man hører jo rett som det er historier om folk som

Hvordan skrive en god jobbsøknad

Hovedformålet med å skrive en god jobbsøknad er å vekke arbeidsgiverens interesse slik at han legger merke til søknaden, og velger å kikke nærmere på nettopp din CV. Du skal ganske enkelt imponere arbeidsgiveren og skryte av deg selv,dine ferdigheter og kvalifikasjoner. En god jobbsøknad bør være skrevet på en klar og konsis måte og gå rett på poenget. I søknaden skal du ganske enkelt fortelle arbeidsgiveren at du er verdt å ta en titt på. Søknaden bør være kortfattet, helst ikke stort mer enn en side. Den bør også være lettlest og bør bare omfatte absolutt nødvendig informasjon. Som med mange andre ting, finnes det bestemte retningslinjer som fungerer bedre enn andre når man skriver jobbsøknad. Her følger noen enkle retningslinjer: Utforming av søknad Hvilken formell stil du velger er ikke så viktig, det finnes mange forskjellige maler og standarder for jobbsøknader og profesjonelle brev, hva du velger kommer an på personlige preferanser og type jobb du søker på. Det kan likevel være

Stipend og støtteordinger ved oppstart av egen bedrift

Har du en forretningside du ønsker og sette ut i livet, eller ønsker du og etablere din egen bedrift eller virksomhet? Det og etablere egen virksomhet er ikke gratis og noen og enhver kan trenge litt starthjelp i etableringsfasen. For nyetablerere kan det ofte være vanskelig å finne villige private investorer som er interessert i å investere i nettopp din forretningside. Det finnes forøvrig diverse offentlige stipend og støtteordninger man kan søke på som tilbyr støtte til nyetablering i næringslivet og finansiering for privatpersoner, entreprenører, gründere og andre næringsdrivende i en startfase. Offentlige stipend og støtteordninger Innovasjon Norge tilbyr diverse offentlige stipend og støtteordninger for nyetableringer skreddersydd etter forskjellige behov. Man har for eksempel egne støtteordninger for blant annet tradisjonelt jordbruk,landbruk, fiskerinæring,og bioenergi. Generelt skiller man mellom etableringsstipend og stipend til ideutvikling. Men man har også diverse andre fo