Skip to main content

Investering: Hvordan og hvorfor det er en god idè å investere

Dette er ment som en enkel grunnleggende introduksjon til investeringer beregnet på den uerfarne. Denne introduksjonen vil ta for seg betydningen av ordet "investere", hvorfor dette generelt er en god idè, se nærmere på målrettet plassering av penger og si litt om hvordan ulike investeringer fungerer i praksis.

Hva vil det si å investere?

Dette er faktisk ganske enkelt å svare på, å investere betyr i bunn å grunn at man setter pengene til å jobbe for seg istedenfor at du arbeider for pengene. I hovedsak er investeringer kun en alternativ måte å tenke på penger. Under oppveksten lærer de fleste at den eneste måten man kan tjene penger på er ved å skaffe seg en jobb og arbeide for en fast inntekt, og det er nettopp det de fleste av oss gjør. Det finnes ett grunnleggende problem ved dette: Dersom du ønsker, eller trenger, å tjene mer penger må arbeidet øke tilsvarende, du må altså jobbe flere timer. Det er imidlertid en grense for hvor mange timer om dagen man kan arbeide, det er bare 24 timer i døgnet, for ikke å snakke om at det å ha en haug med penger er meningsløst hvis man ikke har fritid til å nyte det.

Du kan dessverre ikke lage en kopi av deg selv å sette ham i arbeid med det mål å tjene mer penger for deg, det du derimot kan gjøre er å sende en forlengelse av deg selv -nemlig pengene dine - ut i arbeid. På denne måten kan du tjene penger døgnet rundt. Til og med når du sover. Når du investerer jobber pengene for deg og maksimerer på denne måten inntjeningspotensialet i hverdagen.

Ulike investeringsalternativer
Det finnes mange ulike måter å investere på. Forskjellige investeringsalternativer inkluderer blant annet å sette penger i aksjer, obligasjoner, aksjefond, eller fast eiendom, dette er de vanligste formene for investering . Utdanning er en annen form for investering uten å nødvendigvis ha et åpenbart direkte økonomisk profittmotiv, dersom du starter din egen virksomhet er dette også i høyeste grad en investering. Som nybegynner kan det være vanskelig å finne ut hva du skal investere i, men nesten uansett hvilken metode du velger for å investere pengene dine er målet alltid det samme. Målet for en investering er alltid å sette pengene eller ressursene dine i arbeid på en slik måte at de forøker seg og gir en positiv fortjeneste. Selv om dette er en enkel idé er dette et veldig viktig prinsipp man alltid bør ha i bakhodet når man vurderer å investere penger, eller om man investerer sine personlige ressursser i for eksempel utdanning.

Hva investeringer ikke er
Det å investere er ikke det samme som å gamble. Gambling vil si å utsette pengene sine for meget høy risiko for tap ved å satse på noe med et usikkert utfall med håp om en uforholdsmessig stor gevinst. En del av forvirringen rundt investeringer og gambling kan komme av måten enkelte mennesker investerer pengene sine ufornuftig på, og taper stort som følge av dette. Slike tankeløse og tilfeldige investeringer er så og si det samme som å gamble. For å bli en fornuftig investor må du alltid vite hva du gjør og hvorfor.

En "ekte" investor kaster ikke bare pengene inn i en tilfeldig investering; han eller hun utfører grundige analyser og investerer kapital kun dersom det er en rimelig stor sannsynlighet for avkastning i forhold til risiko. Det vil fremdeles være risiko, og det finnes ingen garantier, men å foreta en investering er mye mer enn å bare stole på flaks.

Hvorfor investere?
Alle vil ha mer penger. Det er ikke vanskelig å forstå at folk investerer. De ønsker å oppnå personlig og økonomisk frihet, en følelse av sikkerhet og slippe å bekymre seg for penger.

Men investeringer har også i økende grad blitt en nødvendighet i dagens samfunn. Tiden da alle hadde samme jobb i 30 år, for så og pensjonere seg og leve en rolig nøktern pensjonisttilværelse er forbi. For mange gjennomsnittlig mennesker er ikke personlige investeringer bare et nyttig verktøy, det er også i økende grad den eneste måten man kan opprettholde sin nåværende levestandard og livsstil etter pensjonsalder. Det har blitt langt viktigere å sikre alderdommen.

Nå som du har en generell oversikt over hva investeringer er og hvorfor du bør investere, er det på tide å ta en titt på praktiske investeringsstrategier.

Målrettede investeringer
Investorer har mange faktorer å vurdere på leting etter det rette stedet å plassere pengene sine. Risikotoleranse, nåværende inntekt og personlig formue er alle faktorer som bør påvirke en investeringsbeslutning. Disse faktorene vil avhenge av en persons alder, stadie i livet og mange andre personlige forhold. Investeringer bør derfor være målrettede og ikke tilfeldige. man bør med andre ord ha en klar formening om hvorfor man investerer i noe før man begynner å strø om seg med penger.

Hva kjennetegner en god investering?
En investors finansielle situasjon vil i stor grad påvirke hans eller hennes investeringsmål. En multi-milliardær vil nødvendigvis ha et ganske annet mål enn et nygift ektepar i ferd med å stifte familie. En milliardær ha et bedre finansielt utgangspunkt og har dermed en mye høyere risikotoleranse, han har derfor råd til å investere store summer i, for eksempel, spekulativ eiendomsmegling og andre risikofylte investeringer. Risikoinvesteringer har som oftest mulighet for ekstrem avkastning, dermed øker også inntjeningspotensialet betraktelig i takt med investorens risikotoleranse. Ekteparet derimot må sannsynligvis fokusere sine investeringer med det mål forøye og betale ned boliglån og lignende og har ikke råd til å risikere å tape pengene sine i spekulative investeringer. Uavhengig av potensielle avkastning er ikke risikofylte investeringer, og spekulasjon egnet for unge par i en startfase.

En grei tommelfingerregel er, jo kortere tidshorisont, jo mer konservativ bør du være i dine investeringer. Hvis du for eksempel først og fremst investerer for å sikre pensjonen din og du fortsatt er i tyveårene har du fortsatt god tid til å gjøre opp for eventuelle tap du kan pådra deg underveis. Samtidig har du sannsynligvis ikke råd til å avsette store deler av lønna til pensjonssparing hver måned.

Nærmer du deg pensjonsalder derimot, er det svært viktig at du beskytter dine investeringer. Fordi du vil snart ønsker tilgang på dine avkasntningen av investeringene dine er det da viktig og minimere risiko for tap. Du bør derfor ikke risikere å tape pengene du har akkumulert over så lang tid på, for eksempel, risikofylte aksjeinvesteringer rett før du faktisk trenger dem.

Risikotoleranse
Den avgjørende faktoren for hvilken type investeringer som fungerer for en investor er hans eller hennes evne til å ta på seg risiko.
Over har vi i enkle termer nevnt noen kjernefaktorer som avgjør risikotoleranse, men husk at hver enkelt situasjon er unik og at individuelle vurderinger alltid må foretaes uansett om du investerer i aksjer, eiendom eller sparer til pensjon.

Dette var en forenklet guide til investeringer. Håper denne enkle investeringsguiden ga litt nyttig informasjon om hva investeringer er og nøyaktig hvorfor man bør investere.

Lykke til som investor!

Comments

Popular posts from this blog

Hvordan tjene gode penger på aksjer

Det å tjene penger krever arbeid - selv i aksjemarkedet. De mest vellykkede investorene ble ikke rike over natten, disse har som regel tilegnet seg mye kunnskap og erfaring over lengre tid, er ofte høyt utdannede og bruker mye tid og krefter på og samle informasjon fra en rekke kilder. De hopper ikke inn i aksjemarkedet uforberedt kun basert på populære trender. Som ansvarlig privat investor i aksjemarkedet må man ta vurderinger selv og først og fremst stole på sin egen dømmekraft fremfor å ta råd fra aksjeanalytikere og andre såkalte eksperter som figurerer i media for god fisk, disse opptrer ofte mer som selgere enn som rådgivere. Tjen penger på kunnskap For å kunne ta gode investeringsbeslutninger må man tilegne seg grunnleggende kunnskap om hvordan aksjemarkedet fungererer og dette kan være en lang og tung læreprosess for mange. Du trodde kanskje at det var mulig å tjene raske penger på aksjer ved minimal innsats og liten risiko. Man hører jo rett som det er historier om folk som

Hvordan skrive en god jobbsøknad

Hovedformålet med å skrive en god jobbsøknad er å vekke arbeidsgiverens interesse slik at han legger merke til søknaden, og velger å kikke nærmere på nettopp din CV. Du skal ganske enkelt imponere arbeidsgiveren og skryte av deg selv,dine ferdigheter og kvalifikasjoner. En god jobbsøknad bør være skrevet på en klar og konsis måte og gå rett på poenget. I søknaden skal du ganske enkelt fortelle arbeidsgiveren at du er verdt å ta en titt på. Søknaden bør være kortfattet, helst ikke stort mer enn en side. Den bør også være lettlest og bør bare omfatte absolutt nødvendig informasjon. Som med mange andre ting, finnes det bestemte retningslinjer som fungerer bedre enn andre når man skriver jobbsøknad. Her følger noen enkle retningslinjer: Utforming av søknad Hvilken formell stil du velger er ikke så viktig, det finnes mange forskjellige maler og standarder for jobbsøknader og profesjonelle brev, hva du velger kommer an på personlige preferanser og type jobb du søker på. Det kan likevel være

Stipend og støtteordinger ved oppstart av egen bedrift

Har du en forretningside du ønsker og sette ut i livet, eller ønsker du og etablere din egen bedrift eller virksomhet? Det og etablere egen virksomhet er ikke gratis og noen og enhver kan trenge litt starthjelp i etableringsfasen. For nyetablerere kan det ofte være vanskelig å finne villige private investorer som er interessert i å investere i nettopp din forretningside. Det finnes forøvrig diverse offentlige stipend og støtteordninger man kan søke på som tilbyr støtte til nyetablering i næringslivet og finansiering for privatpersoner, entreprenører, gründere og andre næringsdrivende i en startfase. Offentlige stipend og støtteordninger Innovasjon Norge tilbyr diverse offentlige stipend og støtteordninger for nyetableringer skreddersydd etter forskjellige behov. Man har for eksempel egne støtteordninger for blant annet tradisjonelt jordbruk,landbruk, fiskerinæring,og bioenergi. Generelt skiller man mellom etableringsstipend og stipend til ideutvikling. Men man har også diverse andre fo